
שאלות
ותשובות
מה עושים כאשר הילד שלי לא מתאמן בבית?
נושא האימון עולה הרבה אצל הורים לתלמידים. אני חושב שאי אפשר כל כך לצפות מילדים בגילאים הקטנים להביא את עצמם להתאמן באופן עקבי ויומיומי. (הרבה תלמידים בוגרים אינם מצליחים). לכן להורים יש תפקיד חשוב בעידוד המוטיבציה של הילד להתאמן בבית. אפשר לבקש מהילד ש"יופיע" מולכם, וכך הוא מרגיש שיש לו סיבה לעבוד על החומר שהמורה נתן לו. אפשרות נוספת היא לבקש מהילד ללמד אתכם את היצירה שהוא עובד עליה. כל הורה. אל תדאגו, עם הזמן הילדים מתקדמים ביכולת הנגינה, והמשמעת והרצון להתאמן מתפתחים בהתאם.
כמה זמן מומלץ להקדיש לאימון נגינה בכל יום?
הזמן המוקדש לאימון תלוי במטרות התלמיד וביעדים שהוגדרו. בשלבים הבסיסיים מומלץ להקדיש לפחות חצי שעה מדי יום לאימון נגינה. לאחר מכן, בשלבים מתקדמים יותר "עם האוכל בא התיאבון" ומכיוון שנהנים מן הנגינה במידה רבה יותר, האימון היומי ארוך יותר ומספק יותר.
האם חייב לדעת לקרוא תווים כדי לנגן בפסנתר?
התשובה שלי היא, לא. אני אוהב לחשוב על הנושא באותה הדרך בה אנו חושבים על למידה של שפה כמו עברית. כשאנחנו ילדים קטנים אנחנו לומדים את השפה דרך שמיעה חזרתית שלה שמועברת על ידי ההורים והסביבה. כולנו ידענו לדבר ולהבין עברית, הרבה לפני שלמדנו איך לקרוא ולכתוב אותה. הדבר דומה בנגינה. ניתן לנגן ואפילו להמציא מנגינות, ללא יכולת לקרוא ולכתוב תווים.
למה כדאי לי בכלל ללמוד תווים, אם יותר נוח וקל לי "בעל-פה"?
אם נחזור להשוואה לעברית, השליטה וההבנה שלנו בשפה העברית, התעצמו בזכות העובדה שהתחלנו ללמוד אותה לעומק. אנחנו יכולים להתבטא באופן מורכב ומדוייק, בגלל שאנחנו מכירים אוצר מילים רחב, ומבינים את החוקים של השפה. כאשר לומדים לנגן ותוך כדי מבינים את החוקים והתאוריה של הנגינה, הידע והיכולות הטכניות מתחברים, ומאפשרים לנו להיות נגנים טובים הרבה יותר, וחשוב מכך, מאפשרים לנו להנות הרבה יותר מהפסנתר ומתהליך הלימוד.
התשובה מורכבת, כיוון שהיא תלויה במספר גורמים, ביניהם מידת ההשקעה והמסירות של התלמיד בתדירות ומשך האימון. כמו כן, כל תלמיד מגיע עם יכולות מעט שונות מבחינת האופן בו הוא קולט, מעבד ומיישם את המידע שרוכש. במידה ותלמיד מתאמן באופן עקבי ומתרגל את הדברים שאנו לומדים בשיעור, ההתקדמות שלו תהיה מהירה יותר ויעילה יותר.
תוך כמה זמן אוכל לנגן בחופשיות?
כמובן שניתן, אך ההמלצה שלי היא לדאוג שיהיה בבית כלי מסוים, אפילו אורגנית קטנה.לא מעט פעמים נתקלתי בתלמידים שחששו שלא יתמידו בתהליך הלימוד, ולכן לא ידעו אם לקנות כלי נגינה. חשוב להדגיש שמבחינת ההתקדמות שלכם, אין כל כך יעילות בשיעורי נגינה מדי שבוע, אם אין אפשרות להתאמן במהלך שאר הזמן. רוב תהליך הלמידה וההטמעה של הידע, מתרחש למעשה בזמן האימון בבית. ישנה האפשרות לשכור כלי נגינה מחנויות מסוימות, וזהו פתרון טוב עבור אלו שלא בטוחים אם לרכוש כלי בהתחלה.
האם ניתן להתחיל ללמוד כאשר אין פסנתר או אורגן בבית?
בהחלט! ניתן להתחיל לנגן בכל גיל. הרבה פעמים התלמידים היותר מבוגרים שלי מגיעים עם חששות מסויימים, מתוך דאגה שהם כבר מבוגרים מידי, ושהמוח "לא יהיה מסוגל לקלוט". אז כמובן שילדים קטנים סופגים מידע חדש ביעילות רבה יותר, אך לתלמידים המבוגרים ישנו היתרון המובהק, שהם מגיעים עם מטרה מאוד ברורה, ועם רצון מאוד גדול ללמוד. כמו כן, יש להם ניסיון רב יותר עם למידה באופן כללי, לכן עלול להיות להם אפילו קל יותר מילדים מבחינה מסוימת.
האם ניתן להתחיל לנגן גם בגילאים מאוחרים יותר?
מאיזה גיל ניתן להתחיל לנגן על פסנתר או אורגן?
הדעה הרווחת היא לרוב - גילאי 5-7. אני באופן אישי מעדיף להתחיל ללמד בגילאי 6 ומעלה, כיוון שבגיל הזה יש "קפיצה" משמעותית ביכולת של הילד להבין את הרעיון של התווים, וכמו כן ביכולת שלו להתרכז ולהתמקד. הכניסה לכיתה א' ולמסגרת בית ספר, עוזרת לילדים לגבש יכולות לימודיות שבאות לידי ביטוי גם באימון בנגינה בפסנתר.
יש לכם שאלות נוספות? אשמח לענות לכם!
שלחו ווטספ או התקשרו לטלפון: 058-4834605