האימון בבית הוא החלק החשוב ביותר עבור התקדמות התלמיד.
לעיתים קרובות תלמידים אינם מתאמנים בצורה או בתדירות הנכונה, והסיבות לכך הן שונות ומגוונות.
בעיניי, כאשר תלמיד אינו מתאמן כפי שהיה רוצה, הסיבה לכך היא לא בהכרח "עצלנות" אלא הבנה חלקית של מה עליו לעשות בבית, וחוסר שליטה באופן האימון הנכון. שליטה טובה יותר באופי האימון, יכולה להגביר את המוטיבציה שלנו לשבת ולנגן.
אימון
נכון
טיפים
ומידע שימושי
צרו קשר: 058-483-4605
לשליחת הודעת וואטסאפ לחץ על הלוגו:
אז איך כדאי להתאמן?
הנה שלוש דרכים שיכולות לעזור לכם
קצר וממוקד
במשך השנים שמעתי מהמון תלמידים משפטים כמו " השבוע לא יצא לי להתאמן הרבה פעמים, אבל אתמול התאמנתי 3 שעות ברצף..". המוח שלנו עובד בצורה כזו שפעולה שאנו חוזרים עליה בעקביות ובאופן יומיומי, מוטמעת בצורה הרבה יותר יעילה. נסו לקצר את זמני האימון ל 15-20 דקות, אך להתאמן כל יום במהלך השבוע. מקדו את עצמכם תוך כדי האימון, ואל תאבדו מיקוד בתרגיל או היצירה עליה אתם עובדים. וודאו כי במהלך 20 הדקות אתם נמצאים במיקוד מקסימלי.
לחלק
למקטעים
המטרה העיקרית במסגרת תהליך העבודה עם המקטעים, היא להגיע לבטחון בנגינה על הפסנתר בכל מקטע בנפרד. בסוף נחבר את המקטעים ונגיע לנגינה מלאת בטחון של כל הקטע עליו אנו עובדים. בצורה כזו אנו לא מגיעים למצבי תסכול, ומאפשרים למוח שלנו לעבד את החומר ולזכור אותו ביעילות רבה יותר. בנוסף, בצורה זו דף התווים נראה הרבה פחות מאיים או "מפחיד".
לבצע חימום
בדיוק כפי שמומלץ לעשות חימום קל לפני אימון ריצה, כדי "להודיע" לגוף שהוא הולך לעבוד, ולחמם את האיברים והשרירים, כך נרצה להכין את הידיים והגוף לקראת הנגינה.
נסו להפוך את זה להרגל לבצע תרגילי חימום באופן שיטתי לפני תחילת האימון בבית. אתם יכולים להשתמש בנגינת סולמות, פירוקי אקורדים, נגינה של קטע שאתם יודעים לנגן ללא שום מאמץ, או אפילו סתם לנסות לאלתר מנגינות כדי להתחמם. כך כאשר תגיעו לעבודה על הקטע המיועד, תרגישו הרבה יותר כשירים לנגינה ותהפכו את חווית האימון למוצלחת, מהנה ואפקטיבית יותר.
טיפ: קבעו את זמני האימון לשעות ביום בהם אתם הכי עירניים ומפוקסים. אם אתם אנשים של בוקר, יהיה יעיל עבורכם לפתוח את היום באימון בוקר נחמד. לעומת זאת יש אנשים ששיא העירנות שלהם לקראת אמצע היום, או אפילו בשעות הלילה. אני ממליץ אפילו לתכנן לו"ז אימון שבועי ולכתוב אותו ביומן.
הרגלי נגינה לא נכונים עלולים לגרום לכאבים בנגינה, וליצור אצלכם תחושת תסכול. המטרה שלנו היא ללמד את הגוף שלנו לעבוד בצורה נינוחה, כאשר התנועה של הידיים שלנו תומכת בנגינה, ואנחנו לא רק "לוחצים" עם האצבעות.
חשיבותה של נגינה נכונה היא לא בהכרח כדי להפוך כל אחד ואחת מכם לנגנים מקצועיים, אלא כדי לאפשר לכם לנגן בחופשיות ובקלות כל קטע נגינה. (זה גם יישמע טוב יותר כשתנגנו בצורה כזו)
נגינה נכונה
אז איך כדאי לנגן?
הנה שלושה שלבים שיעשו קצת סדר
מכוונים את הכיסא
במקרה שיש לכם כיסא ייעודי לפסנתר, כוונו את המושב בהתאם לגובה ולמידות שלכם. הכיסא צריך להיות מונח כך שכאשר אתם יושבים בחצי הקידמי שלו, המרפקים שלכם נמצאים מעט לפני הגוף.
הזרועות שלכם אמורות להיות בגובה הקלידים, אולי מעט מתחתיהם. כפות הרגליים צריכות להיות על הריצפה במלואן. עבור תלמידים שלא מגיעים לרצפה נשתמש בהגבהה לרגליים. (שרפרף יעשה את העבודה נהדר).
במידה ואין לכם כיסא פסנתר בבית, נסו למצוא כיסא שיתאים כמה שיותר להמלצות שלמעלה. היתרון הגדול בכיסא פסנתר ייעודי, שהוא שבדרך כלל ניתן לכוון אותו בקלות באמצעות ידית שנמצאת בצידו, כך שהוא יכול להתאים לאנשים במידות וגבהים שונים.
יושבים זקוף
זה אולי לא נראה כך, אבל הפסנתר דורש העברה של משקל די גדול מהגוף אל הקלידים. בנגינה נכונה, העברת המשקל אינה כרוכה במאמץ ובדחיפה של המקלדת, אלא בהישענות על קצות האצבעות, בעוד הזרועות והידיים משוחררות וחופשיות לגמרי.
כאשר אתם מנגנים, שבו זקוף והישענו מעט קדימה לכיוון הקלידים. זה אולי נשמע כמו משהו שולי ולא חשוב כל כך, אבל ליציבה שלנו בזמן הנגינה יכולה להיות השפעה מאוד גדולה על הסאונד שנפיק בעת הנגינה.
ישיבה זקופה ונכונה תספק לכם יציבות רבה יותר בעת הנגינה, ותאפשר לכם להשתמש יותר במשקל של חלק הגוף העליון בזמן הנגינה, מה שיעזור לכם להפיק צליל יותר דינאמי. בנוסף ליתרונות הטכניים שבישיבה הנכונה, גם מבחינה פסיכולוגית יש לכך השפעה. יציבה זקופה תוכל לאפשר לכם תחושת נוכחות חזקה יותר בזמן הנגינה, ובכך חוויה טובה, מהנה ואפקטיבית יותר.
מוודאים את אופן הישיבה
זה די קשה להישאר מודע לאופן הישיבה שלך לאורך כל הזמן. אם אתם לומדים בלי עזרה של מורה, אתם יכולים לבקש מחבר או בן משפחה לבדוק את היציבה שלכם מידי פעם בזמן הנגינה, ולתת לכם פידבק. כמובן שתצטרכו להסביר ולהדגים להם מה היא ישיבה נכונה כדי שיידעו להעריך כמו שצריך את הישיבה שלכם.
אם יש לכם בעיה באופן עקבי עם היציבה שלכם, אתם יכולים לנסות למקם מראה ארוכה ליד הפסנתר, כך תוכלו לבדוק בעצמכם את היציבה והישיבה שלכם בזמן הנגינה.
ההמלצה שלי היא לנסות להקפיד כמה שיותר על הדגשים בהקשר לישיבה ונגינה נכונה, במיוחד אם אתם נגנים מתחילים. מהניסיון שלי, יותר קשה לשנות הרגלים שגויים בהמשך, ובעזרת עבודה עקבית ונכונה מההתחלה, זה יהפוך להיות חלק אוטומטי מהאופן בו תתייחסו לפסנתר ולנגינה בו.